Трябва ли да се кисне оризът?

Трябва ли да се кисне оризът?
Снимка: gotvach.bg

Много от готвачите приготвят ориз по неправилен начин. С ориз се приготвят както солени ястия, така и десерти.

Има различни видове ориз и времето за готвене е различно. Когато готвите ориз, задължително четете упътването върху опаковката. Там производителят пише как да се приготви и колко време да се вари.

Когато се готви ориз, е добре да се измери с чаша. Примерно за един човек стандартна порция е от 65 грама суров ориз. Кафяв ориз се се готви по лесно от бял. Ако сте начинаещ готвач, започнете с кафяв ориз - така няма да сбъркате и оризът да слепне.

Белият ориз слепва по-често, защото съдържа повече нишесте. Дали е бял или кафяв, първо се измива и се накисва за 30 минути. Спазва се съотношението вода и ориз да е 3:1 в полза на водата.

Независимо каква марка е оризът, когато се накисва, времето за готвене се скъсява значително. Добре е после водата да не се изхвърля, защото там се намират всички хранителни вещества. Ако се изхвърли, ще е жалко.

Кафяв ориз, след като е накиснат, се готви за 40 минути, а бял - за около 25-30 минути.

Когато е готов, се сваля от котлона, затваря се с капак и оставяме така покрит за 10-15 минути.

Може да оставите ориза накиснат за 1 нощ, така ще се сготви още по-лесно.

Колкото до водата, дали да се изхвърли или остави - вие си решавате, защото днес всички култури са пръскани с какво ли не и така чрез накисването изхвърляте отровите.

Най-подходящи подправки за ориз са черен пипер, шафран, къри, куркума, риган, магданоз, босилек, канела, стафиди и др.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати