Защо оризът се скашква и е глетав?

Защо оризът се скашква и е глетав?
Снимка: gotvach.bg

Често проблем за домакините в приготвянето на ястия с ориз е това, че лесно се скашква и придобива глетава лепкавост. Това се дължи на многото нишесте, което в някои видове ориз има много.

Особено при натрошените зърна - по ниското качество ориз, пуска при приготвяне още повече слепващо нишесте.

Това можем да предотвратим, като накисваме във вода предварително за по-продължително време варивото и така то ще набъбне, поемайки течността и постепенно количеството нишесте ще намалее до минимум.

Има и много други твърдения за това колко по-добре за организма ни е да накисваме ориза, тъй като както нишестето, така и други токсични вещества се отмиват във водата.

Препоръчително е поне за една нощ да престои накиснат, преди да го сготвим, но ако не разполагаме с толкова, достатъчно е и поне за 1-2 часа.

Понеже уголемява размера си, е добре да го накиснем с повечко вода.

Ето това е един алтернативен и здравословен начин да избегнем глетавия ориз.

Приятно готвене на вкусни оризови ястия!

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати