Защо побеляват суджуците?

Защо побеляват суджуците?

Повечето хора вече са свикнали със сините сирена, по които има т.нар. благородна плесен или на по-прост език - пеницилин. Но не на всеки му е известно какво представлява белият слой върху суджуците и другите колбаси.

Голяма част от суровопушените колбаси специално се заразяват с благородни микроорганизми и тогава по коричката им се появява особен бял налеп. Той расте, докато колбасът зрее и до момента на пълната му готовност покрива цялата му повърхност.

Смята се, че плесенните гъбички отделят особени естествени антибиотици, които не позволяват на деликатеса да гние.

В домашни условия също се развива тази бяла благородна плесен, при относително постоянните условия на сушене (температура 15—18 °С и влага около 75 %) в помещенията се развива характерна за района благородна плесен, която не позволява гранясване на мазнините и образуване на сив пръстен, допринася за равномерно изсъхване на продуктите и засилва аромата на всички подправки.

Суджуците се заразяват с плесента от дървените дъски по време на пресоване, спорите се разпространяват в помещенията от слабите въздушни течения и се разпространява равномерно по цялата повърхност на суджуците.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати