gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари бланширан ориз?

Колко време се вари бланширан ориз?

Оризът, основна съставка на хиляди, може би дори на милиони различни ястия, е започнал да се използва за храна още преди 8000-10000 години някъде в долината на река Яндзъ. По време на дългия път, който е изминал, за да достигне до нашето съвремие, той е изхранил милиарди хора по света, а днес се продава в разнообразни форми, една от които е бланшираният ориз.

Преимущества на бланширания ориз са, че притежава по-добри хранителни качества и не слепва, но противно на очакванията - той не се сварява по-бързо от обикновения бял ориз. Напротив - приготвянето му може да отнеме малко повече време, но пък за сметка на това той е по-полезен, тъй като при бланширането голяма част от витамините и минералите, намиращи се в обвивката, са преминали в зърното.

Бланшираният ориз се сварява за около 20 минути. Технологията не се различава от тази, използвана при обикновения бял ориз: една част ориз се поставя в две части вряща вода с щипка сол, след което съдът се похлупва и огънят се намалява.

Времето за сваряване на ориза винаги се засича от момента на завиране на водата. За да редуцирате времето за приготвяне с около 20%, можете да накиснете предварително ориза в топла вода за 20-30 минути.

Готовият бланширан ориз е бял и пухкав и дори да бъде преварен, зрънцата запазват целостта си. Подходящ е за приготвяне на основни ястия и гарнитури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати