Колко сол се слага на различните видове мляно месо?

Колко сол се слага на различните видове мляно месо?

Солта действа, като прониква в мускулния сок в месото и променя състава на белтъчините и се губи част от водата и разтворените в нея органични съединения. Това води до по-високо осмотично налягане в месото.

Затова, ако сложите в месото повече от 10% сол, развитието на повече от гнилостните микроорганизми спира. Затова е препоръчително в месото да НЕ СЕ СЛАГА ПОВЕЧЕ ОТ 6%.

По тези причини осоляването не е напълно сигурен начин за консервиране. Освен това при месото се добавят още селитра и захар.

Осоляването зависи и от това кой вид осоляване ще използваш - сухо чрез натриване със сол и други добавки или мокро – чрез заливане на месото със солена саламура. И двата вида трябва да се прилагат само върху съвсем пресни меса и риби.

Дори самата сол трябва да премине термична обработка, преди да се използва за осоляване: да се загрее на фурна или в случай на мокро осоляване разтворът да се подвари 5-10 минути.

За разлика от рибата, докато трае осоляването на месото, и сухо и мокро, е добре парчетата да се разместват през няколко дни – които са били отгоре, да се сложат отдолу.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати