Gotvach.bg»Съвети»Колко сол се слага на различните видове мляно месо?

Колко сол се слага на различните видове мляно месо?

Колко сол се слага на различните видове мляно месо?

Солта действа, като прониква в мускулния сок в месото и променя състава на белтъчините и се губи част от водата и разтворените в нея органични съединения. Това води до по-високо осмотично налягане в месото.

Затова, ако сложите в месото повече от 10% сол, развитието на повече от гнилостните микроорганизми спира. Затова е препоръчително в месото да НЕ СЕ СЛАГА ПОВЕЧЕ ОТ 6%.

По тези причини осоляването не е напълно сигурен начин за консервиране. Освен това при месото се добавят още селитра и захар.

Осоляването зависи и от това кой вид осоляване ще използваш - сухо чрез натриване със сол и други добавки или мокро – чрез заливане на месото със солена саламура. И двата вида трябва да се прилагат само върху съвсем пресни меса и риби.

Дори самата сол трябва да премине термична обработка, преди да се използва за осоляване: да се загрее на фурна или в случай на мокро осоляване разтворът да се подвари 5-10 минути.

За разлика от рибата, докато трае осоляването на месото, и сухо и мокро, е добре парчетата да се разместват през няколко дни – които са били отгоре, да се сложат отдолу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати