gotvach.bg»Съвети»Защо и как се накисва черен дроб?

Защо и как се накисва черен дроб?

Защо и как се накисва черен дроб?

Нека първо да започнем с какво е полезен черният дроб и защо трябва да се консумира – черният дроб не е много популярен, но е изключително полезен субпродукт. Съдържа много белтъчини, мазнини аминокиселини, минерали (цинк, фосфор, натрий, магнезий, желязо, калий, калций, йод, кобалт, мед, манган), ензими, витамини (B групата, D, E и K, А, С).

Препоръчва се да се консумира при анемични състояния заради високите нива на желязо, но не се препоръчва за хора, страдащи от високо кръвно налягане заради високото съдържание на холестерол. Оказва благоприятно въздействие при диабетици, пушачи, защото свинският дроб съдържа хром и при атеросклероза.

Тънкости за приготвяне на крехък и пухкав черен дроб

Дробът винаги се кисне предварително, защото ако не е накиснат, при термичната обработка става твърд и жилав. Няколко са най-разпространените маринати за черен дроб, но най-разпространената и използваната е тази с прясно мляко.

Дробът се нарязва и се накисва в прясно мляко за няколко часа, даже най – добре за цяла нощ. Към прясното мляко може да се прибави и малко сода, но това е по желание. Изплаквате от прясното мляко и е готов за готвене.

Другата марината е тази със содата – нарязвате дроба, измивате и в гевгир го поръсвате със сода и разбърквате. Оставяте за около 20-30 минути и измивате. Със сода може да направите и друга марината, като я комбинирате с оцет, разтворени във вода.

За черен дроб на фурна ви препоръчваме да направите марината със содата за 20 минути, измивате и поливате дроба с олио. Така седи за 30 минути и го слагате да се пече във фурната.

Аз ви препоръчвам марината с прясното мляко, като към него прибавите много малко сода бикарбонат, малко горчица, лимонов сок, подправки по ваш вкус. Оставете дроба да се маринова много добре в тази марината. Ако ще го печете на скара, не отмивайте маринатата, а оставете дроба в гевгир да се отцеди излишната марината и пече така. Ако ще го пържете, измийте дроба от маринатата.

За вкусен пухкав и мек като дунапрен черен дроб:

- винаги накисвайте предварително;

- дробът никога не се вари, ако все пак ще го готвите в течност, нека да е на слаб огън, за да се задушава;

- черният дроб никога не се соли предварително;

- когато правите пържен черен дроб, трябва да е на силен огън за кратко време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати