Как се цеди кисело мляко

Как се цеди кисело мляко
Снимка: gotvach.bg

За да си приготвите хубаво, гъсто и вкусноцедено кисело мляко, ви препоръчвам да си го правите от домашно кисело мляко. Домашното кисело мляко се прави много лесно. Аз си купувам домашно прясно мляко, сварявам го и изчаквам да се охлади до

степен да мога да си потопя пръста вътре, без да ме изгори. Сипвам го в големи буркани, а в чашка си слагам подкваса от

домашно кисело мляко (взето от майка ми).

Хубаво е подквасата също да е от домашно мляко, а не от такова, взето от магазина, защото, да си говорим истината - надали в него има от живата бактерия. Пробвала съм и с купено, но млякото не става същото.

Така имаме сварено и охладено прясно мляко в буркани, подквас в чаша на стайна температура (за един буркан по 1 с.л. мляко).

Слагате по 1 с.л. във всеки буркан от подквасата, разбърквате добре и затваряте буркана. Завивате ги с одеало, да са на топло, и ги оставяте така цяла нощ. И сте готови, на сутринта имате домашно кисело мляко, което съхранявайте в хладилник.

За да изцедите мляко, ще ви трябва чист тензух. В дълбока купа слагате тензуха на два ката, като крайчетата стърчат на вън. Изсипвате киселото мляко в тензуха и го завързвате на вързопче, но не стегнато. Оставяте млякото свободно да виси в тензиха, не го

стискайте и не го мачкайте. Тензухът с киселото мляко трябва да виси свободно в продължение на 24 часа, за да може от самата тежест

течността в млякото да се прецеди през тензуха.

След 24 часа ще имате прекрасно цедено мляко, с което аз лично си правя пълномаслена и вкусна салата Снежанка. Разбира се, може да си направите цедено мляко и с мляко от магазина. За целта изберете най-масленото кисело мляко и повтаряте всичко с тензуха.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати