Как се цеди кисело мляко
Kako se priprema ceđeno kiselo mleko?
gotvach.bg»Съвети»Как се цеди кисело мляко

Как се цеди кисело мляко

Vili NaidenovaVili Naidenova
Новак
33104
Как се цеди кисело мляко

За да си приготвите хубаво, гъсто и вкусноцедено кисело мляко, ви препоръчвам да си го правите от домашно кисело мляко. Домашното кисело мляко се прави много лесно. Аз си купувам домашно прясно мляко, сварявам го и изчаквам да се охлади до

степен да мога да си потопя пръста вътре, без да ме изгори. Сипвам го в големи буркани, а в чашка си слагам подкваса от

домашно кисело мляко (взето от майка ми).

Хубаво е подквасата също да е от домашно мляко, а не от такова, взето от магазина, защото, да си говорим истината - надали в него има от живата бактерия. Пробвала съм и с купено, но млякото не става същото.

Така имаме сварено и охладено прясно мляко в буркани, подквас в чаша на стайна температура (за един буркан по 1 с.л. мляко).

Слагате по 1 с.л. във всеки буркан от подквасата, разбърквате добре и затваряте буркана. Завивате ги с одеало, да са на топло, и ги оставяте така цяла нощ. И сте готови, на сутринта имате домашно кисело мляко, което съхранявайте в хладилник.

За да изцедите мляко, ще ви трябва чист тензух. В дълбока купа слагате тензуха на два ката, като крайчетата стърчат на вън. Изсипвате киселото мляко в тензуха и го завързвате на вързопче, но не стегнато. Оставяте млякото свободно да виси в тензиха, не го

стискайте и не го мачкайте. Тензухът с киселото мляко трябва да виси свободно в продължение на 24 часа, за да може от самата тежест

течността в млякото да се прецеди през тензуха.

След 24 часа ще имате прекрасно цедено мляко, с което аз лично си правя пълномаслена и вкусна салата Снежанка. Разбира се, може да си направите цедено мляко и с мляко от магазина. За целта изберете най-масленото кисело мляко и повтаряте всичко с тензуха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати