Как да премахнем характерната миризма на дивеча

Как да премахнем характерната миризма на дивеча
Снимка: gotvach.bg

Може би рядко се случва на трапезата ни да присъства дивечово месо, но то е вкусно и лесно смилаемо от организма. Обаче заради постоянното движение на дивеча месото му е по-твърдо и жилаво, а понякога и с по-особена миризма.

Това налага и специална предварителна обработка на месото. Много важно е премахването на жлезите, отделящи секрети, особено при едрия дивеч.

Обработката се състои в мариноване на дивеча, който сте избрали. Маринатата премахва киселия, а при някои видове и горчивия вкус на месото, прави го по-крехко и по-вкусно, като добавя нови аромати.

Маринатите като цяло се разделят на два вида – за едър дивеч и за пернат. При едрия основна съставка в маринатата е оцетът, а при птиците – млякото. Задължително условие е тя да бъде студена.

За приготвянето на див заек се прави марината от вода с 3-4 супени лъжици оцет, две глави едро нарязан лук и няколко дафинови листа. Месото трябва да се изкисне за около един ден, като през това време водата се сменя един-два пъти.

Месото от диво прасе се кисне за една нощ в марината, приготвена от студена вода, сол, оцет, черен пипер и няколко броя дафинов лист. В случая по-добре е маринатата да се свари предварително и да се остави да изстине.

Дивите птици е достатъчно да се мариноват за 4-5 часа в прясно мляко или 1-2 две денонощия в кисело мляко.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати