gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари зелен фасул?

Колко време се вари зелен фасул?

Колко време се вари зелен фасул?

За всички е известно, че фасулът не трябва да се консумира прекалено често, защото вреди на бъбреците. Изключение прави зеленият боб, защото той е по-лека храна, която се усвоява лесно от организма.

Сред ползите от зеления фасул, освен че подпомага топенето на мазнините и свалянето на килограмите, е, че е богат на витамини А, С, и Е. Освен витамините съдържа още магнезий, калций, желязо, фолиева киселина и хром, които заедно с големите количества целулоза освобождава организма от токсини.

Освен че ни освобождава от токсините, зеленият фасул ни помага за нормализиране на функциите на бъбреците и стомашно-чревния тракт. При мъжете зеленият фасул действа е отлична профилактика срещу заболявания на простатата. Намалява чувството на тревожност, повдига настроението и е доста полезен при анемия.

Важното обаче е да знаем как правилно да сварим зеления фасул. Има няколко варианта за варене, в зависимост от това в какво състояние е бобът.

Крайчетата на зеления фасул се отстраняват и бобът се накисва в студена вода. В тенджера се слага вода, която трябва да заври. Водата трябва да е леко подкислена - с малко лимон например. Тенджерата се препоръчва да не е алуминиева.

Накиснатият боб трябва да се отцеди и да се раздели на порции. Порциите трябва да са толкова големи, колкото водата да заври възможно най-бързо. Захлупете тенджерата с капак и оставете зеления фасул да ври.

Пресният зелен боб се вари около 4-5 минути във врящата вода. Ако сте използвали замразен фасул обаче, трябва да го оставите да ври поне 6-8 минути. Понякога омекването на зеления фасул може да отнеме и половин-един час.

Извадете боба след изтичане на времето за варене с решетъчна лъжица. Шокирайте го в отделна купа. Шокирането става, като го поставите в ледена вода.

Другия вариант за варене на зелен фасул може да е в тенджера под налягане. Варенето в такава тенджера е най-подходящо, ако сортът на боба налага да се вари по-дълго време. В този случай варенето е между 5-9 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати