Има няколко варианта за приготвяне на агнешка главичка. Важно е да си изберем добър продукт - нека главичката да е прясна, малка - от младо животно. И ако решим, че ще посрещаме гости, ще се наложи да си купим повече от една главичка, защото те са по-малки.
На първо място, измийте продукта добре и с малко остро ножче отстранете ненужното - съсиреците, кожата и т.н. Ако резултатът не е достатъчно удовлетворителен за вас, можете да я обгорите, но съвсем леко, за да не остане ароматът от обгореното, след като я поднесете.
На второ място е приготвянето ѝ. Единият вариант за приготвяне на агнешка главичка е малко по-бавен, но доста подходящ.
Почистената агнешка главичка се слага в тенджера. Залива се с вода, като водата трябва да покрие продукта. Към нея добавете няколко зърна черен пипер и сол на вкус, няколко листенца дафинов лист и малко риган или чубрица, в зависимост от предпочитанията ви.
Малко по-късно може да добавите едро нарязани моркови, чушки, лук и една или две скилидки чесън. Важно е да не се вари на силен огън. На средно силен огън се вари за около два часа.
След като се свари главичката, се обезкостява, вади се агнешкият език и мозък (като е добре той да остане цял), като се стараем при разчупването на черепа да не попадне кост в месото. Всичко това се накъсва на парчета, осолява се с червен и черен пипер, сол, чубрица или риган (в зависимост от това, което сте сложили при варенето) и малко масло. Слага се във фурната, докато се запече леко. Консумира се топло.
Ако решите, може да направите същото, но в тенджера под налягане. В нея агнешката главичка ще се свари до час или час и половина.
Вторият вариант е по-бърз за тези, които нямат много време.
Агнешката главичка отново се почиства и измива добре. Осолява се и се намазва с масло, черен и червен пипер. Поставя се в тавичка, на дъното на която се сипва чаша вода или 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. бира.
Покрива се с фолио, за да не загори месото, и се слага да се пече на около 200 градуса за 30 минути. След това махнете фолиото и оставете ястието да се запече, докато хване загар.
Друг вариант за агнешка главичка на фурна е печена със спанак и картофи. Отново агнешката главичка се сварява, както по-горе споменахме. Обезкостява се, месото се разделя на парчета заедно с езика и се слага да се пече във фурната с картофи и спанак или картофи и лапад.
Покрийте с фолио и малко преди да извадите ястието от фурната, го оставете леко да се запече.
Разгледайте и другите ни рецепти за агнешка главичка.
Виж също колко време се вари агнешка главичка и какви подправки се слагат на агнешка главичка.
Коментари