Защо горчат краставиците?

Защо горчат краставиците?

Купуваме си домати и краставици за салата, нарязваме ги, слагаме сирене и сядаме да си хапнем и изведнъж усещаме, че краставицата има изключително горчив вкус. Това е страхотно разочарование, но какво се дължи? Все още няма точно научно обяснение на този въпрос.

Смята се, че при някои сортове краставици след няколко поколения започват да се раждат горчиви краставици. Според някои зеленчукопроизводители неправилното поливане на краставиците може да е причина за горчивината им. Краставиците се нуждаят от често поливане, и то точно в периода на цъфтеж.

Липсата на водата може да завиши съдържанието на горчиви вещества. Употребата на някои препарати за оранжерии също може да е причина за горчилката. Според някои хора водата няма никакво отношение към горчивината на краставицата, а това зависи по-скоро от гена ѝ.

На краставиците трябва да бъде осигурена и добра почва и слънчева светлина за добър вкус. Почват трябва да е топла и добре дренирана, богата на органични вещества. Краставиците трябва да се торят редовно, да се почистват от плевели и задължително да им се осигурява достатъчно влага.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати