Как да запазим хляба мек?

Как да запазим хляба мек?
Снимка: gotvach.bg

Безспорно хлябът е най-вкусен, когато е изваден от фурната. Тогава хрупкавата му коричка и мека средна част направо се топят в устата на човек и дори дамите, които вечно са на диета, не могат да устоят на миризмата му.

С охлажданенто си обаче хлябът почва да губи от вкусовите си качества, започва да губи от естествената си си влага, да съхне и да се втвърдява.

Тези процеси са естествени и не могат да бъдат спрени, но могат доста да бъдат забавени с помощта на няколко хитринки, които ще ви разкрием.

Противно на масовата практика хлябът да се съхранява в полеителинов плик, се препоръчва той да се държи на място, където има достъп до въздух. За предпочитане е да го съхранявате на стайна температура в метална или пластмасова кутия за хляб. Чудесен избор би бил и емайлирана кутия за хляб.

Там хлябът ще се запази мек и свеж в продължение на 2-3 дни след което повишената влажност и отсъствието на светлина в съчетание с ниско съдържание на кислород ще стана причина за размножаване на плесени.

Препоръчваме ви при хляба да поставите мака купичка, пълна със сол, ябълка и/или картоф. Солта ще спомогне за обиране на неприятните миризми, а ябълката и морковът изсъхвайки, ще предадат влагата си на хляба.

Още рецепти за домашен хляб и хитрини, свързани със съхранението му, ще откриете на нашия сайт.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати