Защо олиото се пени?

Защо олиото се пени?
Снимка: gotvach.bg

Много домакини са се сблъсквали с олио, което при определени обстоятелства започва да се пени и не могат да разберат защо и откъде идва пяната, която буквално извира от тигана и замърсява печката.

Обикновено олиото се пени, когато в него се пържи или панира нещо, което съдържа цели яйца. Проблемът със запененото олио е още по-осезаем, когато се работи изяло със жълтъци.

Според препатили кулинари олиото се пени, когато вече е напълно негодно за употреба. Най-вероятно са прави, защото запеняването на олиото не настъпва още при първата му употреба, а едва след 3-4 пържения .

Ето защо е изключително важно олиото във фритюрниците да се сменя след 1-2 пържения. Прегорялото олио не само се пени, но и губи свойствата си от високата температура и в него са развиват канцерогенни вещества.

Проблемът обикновено се появява не веднага, а след 3-4 пържения, особено на продукти, съдържащи яйца.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!