Защо не бухва кексът?

Защо не бухва кексът?

Всяка домакиня иска да може да приготвя хубав и пухкав кекс, с който да зарадва семейството си. Понякога дори и да спазваме рецептата, кексът не бухва и не е така вкусен. За да не стига до този неприятен момент, трябва да спазвате няколко важни правила. На първо място трябва винаги да мерите точно съставките.

Другото, което задължително трябва да правите, е винаги да пресявате брашното – не само за кекс, но и за всякакви други изделия, които трябва да бухнат. Благодарение на пресяването между брашното влиза въздух, който по-късно остава в тестото. Продуктите, от които ще се приготвя кексът, трябва да престоят на стайна температура поне половин час преди да започнете да приготвяте сладкиша.

Фурната винаги трябва да е предварително загрята. Много домакини правят голямата грешка да отварят вратичката на фурната по време на печенето. Отварянето на вратичката трябва да става съвсем в края на печенето.

Друга честа причина, заради която кексът не бухва, е предозирането с мазнина в кекса, както и ако я сипете прекалено бързо в сместа. Винаги сипвайте мазнината на тънка струйка. Много важен за пухкавия кекс е набухвателят. Никога не го забравяйте и винаги го слагайте само в брашното, а не в яйцата или мазнината.

Ето и как да си направите няколко вкусни кексове: Кекс с жълтъци, Шоколадов кекс, Голям и бухнал кекс.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати