Защо се мие ориза?

Защо се мие ориза?

Приготвянето на бял ориз прилича на фасулска работа, докато не се опитате да го направите сами и не откриете, че всъщност е доста трудно. Оризът е един от продуктите, който въпреки че не е капризен при кулинарна обработка, изисква майсторлък при приготвянето.

Всъщност варенето или печенето на пухкав, стегнат ориз, при който зърната се ронят, а не приличат на топка лепкава маса, е мисия възможна. Едно от най-важните условия е внимателно да измиете ориза.

Вероятно ви е направило впечатление, че оризовите зърна са покрити с фин бял прах, подобен на талк. Това е нишесте, което ако не бъде отстранено, предизвиква залепване на зърната и е основната причина за провал на ориза на фурна със свинско месо.

За да приготвите перфектен ориз трябва да го изплакнете в 5-6-7 води, докато водата, отделена при миене, не стане напълно прозрачна. Някои по-предвидливи домакини дори предпочитат да го накиснат за няколко часа предварително, особено ако става дума кафяв ориз.

Интересна подробност е, че това правило не важи при приготвянето на ризото. То най-хубаво се приготвя с ориз арборио, който в никакъв случай не се мие от нишестето, за да се получи неповторимата кремообразна консистенция на ризото с морски дарове или ароматно ризото с пиле и гъби.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати