Кога излизат охлювите?

Кога излизат охлювите?
Снимка: gotvach.bg

Охлювите, когато са приготвени майсторски и с много любов, са изтънчен деликатес, в който или ще се влюбите от първата хапка, или няма да вкусите отново никога. Но дори и да сте от втората група хора, е полезно да научите малко повече за навиците на охлювите, преди да се превърнат във вкусни охлюви пане.

За да приготвите ароматна охлюви яхния, трябва първо да наберете (съберете) охлюви. Това става най-лесно, когато времето е дъждовно. Малките пълзящи гадини са гастроподи, което значи, че те предпочитат влагата и водата. Когато вали те излизат за да се овлажнят добре, да се нахранят и да се чифтосат.

През зимата и когато е сухо те се запечатват с помощта на своята слуз в черупката и вегетират, докато условията не станат отново подходящи за тях.

У нас охлювите излизат от ранна пролет до късна есен, разбира се, когато времето е влажно и дъждовно. Събирането им за лични нужди е позволено целогодишно, като единственото условие е да се берат охлюви с диаметър на черупката над 28 мм.

Брането на живи охлюви и изкупуването им за търговски цели или отглеждане във ферми е позволено от 10 май до 30 юни и подлежи на контрол от РИОСВ. Нарушителите се наказват със солени глоби, които стартират от 100 лв. и стигат до 5000 лв.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати