Бананите цитруси ли са?

Бананите цитруси ли са?

Бананите са много вкусен и полезен плод, който е обичан от малки и големи. Макар и да ги хапваме много често, доста от хората бъркат бананите, смятайки ги за цитрусов плод. Бананите не са цитрусови плодове, макар и да са тропически южни плодове. Освен бананите, кивито и анасът също погрешно са причислявани към групата на тропическите плодове.

Бананите всъщност са вид дървоподобни растения, като наименованието се отнася за вкусните продълговати плодове, които могат да бъдат с жълт, зелен и дори черен цвят. В световен мащаб един от най-големите производители на банани са Индия и Бразилия, а най-големите вносители са САЩ, следвани от страните от Европейския съюз. Към групата на цитрусите спадат грейпфрут, лимони, портокали, мандарини, лайм, помело, бергамот.

Макар и да не са цитруси, бананите в никакъв случай не им отстъпват по полезни качества. Те са отличен източник на витамин В6, фибри, фолиева киселина, манган, желязо, селен, мед, калций, витамин Е и редица други вещества. Помагат за растежа на полезни бактерии в стомаха, а благодарение на ценните си вещества, бананите играят важна роля в редица жизнени процеси.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати