Газираното пречи ли при подагра?

Газираното пречи ли при подагра?
Снимка: gotvach.bg

Подаграта е заболяване, което се получава заради прекомерно натрупване на пикочна киселина в организма. Състоянието е изключително болезнено и причинява зачервяване и подуване на ставите. Освен назначено лечение, пациентът задължително трябва да спазва подходящ хранителен режим, който също е много важна част от лечението.

По отношение на газираните напитки при подагра, специалистите твърдят, че те са изключително вредни и допълнително изострят симптомите на заболяването. Болните с подагра трябва да избягват алкохола, тежките меса, пържените и солени храни, бирата. Всички те повишават нивата на пикочната киселина и провокират симптомите. Според най-новите изследвания газираното също се причислява към строго забранените напитки.

Специфичният ген SLC2A9, който помага за изхвърлянето на пикочна киселина чрез бъбреците се влияе зле от газираното. Когато генът не функционира правилно, киселината се прехвърлят в кръвта и това повишава риска от подагра и болестни симптоми.

Което от своя страна означава, че газираното не само е вредно при подагра, но е вредно и за здравите хора, защото едва 300 мл газирани напитки дневно увеличават риска от развитие на заболяването. Затова при подагра разрешените напитки са айрян, слаби чайове, сокове и вода.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати