Как се прави чесън конфи?

Как се прави чесън конфи?
Снимка: gotvach.bg

Конфи или кофитиране наричаме метод в кулинарията, при който продукти като месо, зеленчуци или плодове се приготвят на бавен огън за продължително време в обилно количество мазнина (при месото и зеленчуците) или захарен сироп (при плодовете).

Терминът конфи произлиза от френският глагол confire (съхранявам). Това е и основната цел при употребяването на този метод, познат още от Средновековието - дългото съхранение на храните и развиване и разгръщане на техните вкусови качества благодарение на продължителното готвене на ниска температура.

Този метод е познат и прилаган и в България от стари времена, макар да е приписван като открит от французите и наричан в днешно време с техния термин.

В нашата страна са се приготвяли и съхранявали по този начин основно меса като свинско и пилешко, впоследствие консервирани в буркани.

Единственото условие е месото да е добре обвито с мазнината, в която се е готвило и да няма пряк допир със съда/буркана, както и да е добре херметизирано, за да няма контакт с въздух.

Макар зеленчуците, приготвени по този метод, да не са толкова популярни, те все повече започват да намират място в световната кухня.

Един чудесен пример е чесънът конфи.

Макар да е дълготраен зеленчук и да не е належащо той да бъде обработван, за да бъде съхранен за по-дълго време, ние го конфитираме най-вече защото по този начин той става невероятно вкусен, кремообразен и разгръща своите аромати за сметка на това, че се омекотява лютивината и острият му натрапчив вкус.

Може да се използва в различни сосове и готови ястия, както и пюриран в пастети, дресинги за салати и множество други. Много е приятен и просто върху филийка хляб с мазнината, в която е готвен и съхраняван (обикновено зехтин).

За да е още по-ароматен се слагат и различни билки и подправки според вкуса на всеки. Това могат да бъдат розмарин, мащерка, дафинов лист, риган или сухо люто чушле.

Как да приготвите чесън конфи?

Обелвате желаното количество скилидки чесън и ги заливате със зехтин, така че да ги покрива добре. Добавяте подправките, ако ще ползвате такива, и поставяте на ниска температура на котлона - 70-75 градуса. Така е необходимо да се готви от 4 до 5 часа.

Друг вариант е да съкратите процедурата на 2 часа при малко по-висока температура 90 градуса (важно е мазнината да не завира), но тогава има малка разлика във вкуса и текстурата. Винаги е по-добре в кухнята да имаме търпение, за да получим по-добри резултати.

След като чесънът е готов, се изважда и зехтинът се прецежда. Оставят се да изстинат и се слагат в бурканчета - първо скилидките, после се заливат с мазнината.

Затварят се добре и чесънът конфи се съхраняват до 1 месец.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати