Кексът е вид тестен десерт, по-точно сладкиш. Той е любим на много хора и може да се комбинира с кисело мляко или прясно мляко, а комбинацията от двете става фантастична.
Кексът се състои обикновено от:
- яйца
- прясно или кисело мляко
- какао
- брашно
- захар
- малко олио
- ванилия
- ядки или шоколадов чипс по желание
Всички съставки се смесват, изсипват се в тава или форма за кекс, предварително намазнена и набрашнена, и се слага във фурната, за да се пече. По ваше желание се поръсва с пудра захар или шоколад.
А ето и как стои въпросът с обръщането на кекса.
Принципно, ако го сложите в съд, който предварително е намазнен и набрашнен, за да не залепне, обръщането ще стане лесно.
Когато ви се наложи да го обърнете<, има един лесен начин.
Моментът за обръщане на кекса е след като сладкишът е изпечен и леко охладен. Ако се опитате да обърнете току-що изваден от печката кекс, има голяма вероятност да се начупи и залепне за тавичката. Затова първо изчакайте за 10 минути кексът да се поохлади и тогава пристъпете към обръщането.
Използвайте кухненската дъска или чиния, които сложете отгоре на формата за кекс. Придържайки и двете части - дъска към форма, леко раздрусайте формата с кекса и я обърнете върху дъската, чинията - сладкишът би трябвало да се отлепи и да се намести удобно в подноса.
И, воала - вашият кекс е обърнат и готов да го покриете с глазура, разтопен шоколад, пудра захар или да го намажете със сладко.