Как се прави троянска сланина?

Как се прави троянска сланина?
Снимка: Марина

Осолената или опушената сланинка не е по вкуса на всекиго. За сметка на това обаче, любителите ѝ могат да потвърдят, че това е едно прекрасно мезенце, което се харесва на почти всеки мъж.

В днешно време сме свикнали да си купуваме мезета от магазина, сред които филета, пушени меса или колбаси, забравяйки традициите, оставени ни още от едно време. Надали е имало къща на село, в която да не се приготвя сланинка.

Ето защо днес ще разгледаме една от многото рецепти за приготвянето на домашна сланина, а именно тази за троянската сланина.

Продуктите, които ще са ви необходими за вашето разкошно мезе, са:

1. Сланина - 5 кг (за предпочитане от селския пазар, а не от супера)

2. Сол - 500 г

3. Червен пипер - 10 с.л.

Начин на приготвяне: на първо място е важно да подберете продуктите си. Купете си сланината от някой на пазара или от специализиран месарски магазин, а не от супера, за да може да сте сигурни в качеството ѝ.

На второ място се уверете, че е по-крехка откъм гърба, за да може да е по-вкусна след приготвянето ѝ.

Когато сте избрали най-качественото, вземете сланината и я нарежете на парчета, не по-широки от 10 см. и не по-дълги от 30 см. Натрийте ги добре със сол и пипер.

Последната стъпка е да ги оставите да се сушат на проветриво място. Можете да ги окачите на терасата или на някое подобно място в дома си.

Когато станат готови, вземете едно парче и нарежете тънки слайсове от прекрасното мезенце.

Бон апети!

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати