Как да не слепва пастата?
Kako da se testenina ne lepi?
gotvach.bg»Съвети»Как да не слепва пастата?

Как да не слепва пастата?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823251
Как да не слепва пастата?

Приготвянето на паста, колкото и лесно да звучи, си е истинско изкуство. За да не се слепва пастата, е необходимо да спазвате няколко прости правила.

1. Използвайте голяма и широка тенджера с тънки стени и в която да сложите достатъчно количество вода.

2. Пастата се пуска във водата едва след като тя заври добре. Необходимо е на повърхността ѝ да се появят балончета. В противен случай рискувате ястието ви да стане лепкаво и неприятно на вкус и вид.

3. Задължително добавете морска сол, след като водата заври.

4. Никога не слагайте олио или зехтин във водата, в която се вари пастата. Това няма да предотврати слепването, а по-скоро ще направи спагетите (макароните, талиателите и т.н.) мазни и няма да поемат добре от соса, с който ще бъдат заляти след това.

5. Разбърквайте често, особено в началото на варенето. Точно тогава е моментът, когато пастата може да слепне. Това се дължи на гранулките алмидон/нишесте по повърхността на пастата, които експлодират през първите 60 секунди от варенето.

6. Варете пастата точно толкова време, колкото е описано на опаковката. Ако я преварите, рискувате да стане на каша.

7. Преди да я свалите от котлона, я опитайте. Тя трябва да бъде полусварена (ал денте).

8. Не измивайте пастата със студена вода. Просто я отцедете с гевгир.

9. Добре е сосът за паста да бъде готов, за да може да сложите отцедената паста при него. Сложете веднага, защото ако оставите на въздух, спагетите бързо ще слепнат и няма да имат добър вкус и вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати