Gotvach.bg»Съвети»Как да не слепва пастата?

Как да не слепва пастата?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823318
Как да не слепва пастата?

Приготвянето на паста, колкото и лесно да звучи, си е истинско изкуство. За да не се слепва пастата, е необходимо да спазвате няколко прости правила.

1. Използвайте голяма и широка тенджера с тънки стени и в която да сложите достатъчно количество вода.

2. Пастата се пуска във водата едва след като тя заври добре. Необходимо е на повърхността ѝ да се появят балончета. В противен случай рискувате ястието ви да стане лепкаво и неприятно на вкус и вид.

3. Задължително добавете морска сол, след като водата заври.

4. Никога не слагайте олио или зехтин във водата, в която се вари пастата. Това няма да предотврати слепването, а по-скоро ще направи спагетите (макароните, талиателите и т.н.) мазни и няма да поемат добре от соса, с който ще бъдат заляти след това.

5. Разбърквайте често, особено в началото на варенето. Точно тогава е моментът, когато пастата може да слепне. Това се дължи на гранулките алмидон/нишесте по повърхността на пастата, които експлодират през първите 60 секунди от варенето.

6. Варете пастата точно толкова време, колкото е описано на опаковката. Ако я преварите, рискувате да стане на каша.

7. Преди да я свалите от котлона, я опитайте. Тя трябва да бъде полусварена (ал денте).

8. Не измивайте пастата със студена вода. Просто я отцедете с гевгир.

9. Добре е сосът за паста да бъде готов, за да може да сложите отцедената паста при него. Сложете веднага, защото ако оставите на въздух, спагетите бързо ще слепнат и няма да имат добър вкус и вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати