Gotvach.bg»Съвети»Как октоподът да не е жилав?

Как октоподът да не е жилав?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
87316k
Как октоподът да не е жилав?

Октоподът е един от най- вкусните дарове, които ни предоставя морето. Въпреки странния си вид той е любим, ценен и обичан от много хора по цял свят.

За да стане добър за консумация обаче, този морски дар трябва да се окрехкоти. Тъй като представлява един мускул, като всеки такъв предполага да е по-жилав и твърд.

За щастие има начин как да направим октопода крехък, нежен и приятен. Това се постига, като скъсаме мускулните фибри.

До неотдавна единственият начин, който се е прилагал за тази цел, е чрез множество удари върху твърда повърхност. Често веднага след улов, рибарите са правели това директно върху скалите или впоследствие върху кухненския плот.

В съвремието имаме далеч по-добър и лесен метод, който не изисква толкова усилия, а само малко време. Този метод се състои просто в замразяване на октопода за 3-4 дни. При този процес мускулните фибри се късат и не е необходимо да удряме и бием морското животинче.

След размразяване октоподът е готов за приготовления на всякакви ваши любими ястия с него.

За да остане крехък октоподът обаче, трябва и да го сготвите правилно. За да го сварите, сложете голяма тенджера с обилно количество вода да заври на силен огън. Имайте предвид, че морският дар трябва да е добре покрит с вода, затова според големината му изберете подходящия съд.

След като водата заври, пуснете октопода вътре и веднага извадете, повторете това 3 пъти. Процедурата се нарича "шокиране".

На четвъртия път оставете морския дар вътре, сложете щипка сол, захлупете тенджерката и намалете огъня до умерен. Така варете 10-12 минути за килограм октопод.

Готов е, когато боднете с върха на нож в най-дебелата част на пипалцата и приборът влезе с лекота.

Много е важно да не прекалите с варенето, за да не получите обратен ефект - вместо крехък, ще стане жилав.

След като е готов, изключете котлона и оставете вътре, докато изстине, но не съвсем.

Нарежете задължително с кухненска ножица и поднесете леко топъл - студеният октопод не е толкова вкусен!

Прочети също как се вари октопод или колко време се пържи октопод!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати