Как калмарите да не станат жилави?

Как калмарите да не станат жилави?
Снимка: gotvach.bg

Калмарът е морски продукт, който ни предлага безкрайни възможности за това как да го сготвим и представим на нашата трапеза. Пържен, печен или варен в яхнии, супи, ястия с ориз, пълнен.

Учудващо лесен е за манипулация и приготвяне, но както всичко в кухнята, така и той си има своите малки изисквания и трикове, за да се направи максимално вкусен и крехък и да се избегнат възможни нежелани резултати.

На първо място трябва да знаем, че не е едно и също дали ще пържим, печем или варим този морски дар- времената на готвене на всеки един от тези процеси са съвършено различни.

Когато ги пържим/панираме калмарите имат нужда от съвсем кратка термична обработка-1-2 минути в силно сгорещена мазнина, обилно количество, което да ги покрива. Прекалим ли с времето, ще станат сухи и жилави.

При варене обаче нещата стоят по съвсем различен начин - колкото по-дълго ги готвим, толкова по- крехки ще бъдат. Огънят тук е препоръчително да е от слаб до умерен, а минималното време е 35 минути. Не добре свареният калмар е жилав и никак не приятен за консумация.

Ако ще печем на плоча, скара или тиган, за да се сдобием с крехък и вкусен калмар, трябва да сложим морския дар да се готви с много малко мазнина (освен ако е на скара), когато температурата е стигнала най- високата си точка. Така моментално се запечатва, добива загар и се обръща и от другата страна за кратко. Целият процес не трае повече от 4-5 минути. Запичаме ли на недостатъчно висока температура, ще се отдели течност, морският дар ще се свие и стане жилав.

Ако спазваме тези правила ще имаме добри резултати, но все пак за да сме още по- сигурни, можем да приложим и още някой трик.

Предварително накисване в прясно мляко е отличен начин да получим крехък калмар. Много добър ефект и крехкост се постига, ако сложите почистените калмари в купа с прясно мляко за минимум 30 минути преди да ги сготвите.

Понякога се използва и бира - 30 минути в алкохолната течност, след което още 30 минути в млякото.

Друг начин е да смесим лимонов сок с прясното мляко и когато се пресече да поставим морските дарове вътре за 30 мин. до 2-3 часа.

По този начин не само ще станат по- крехки, но и вкусът им ще се разгърне.

Някои добри готвачи също така са на мнение, че тубите на калмара не трябва да се белят, защото тънката покривна ципичка спомага отвътре да останат по-меки, нежни и вкусни.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати