gotvach.bg»Съвети»Каква е разликата между бюрек и баница?

Каква е разликата между бюрек и баница?

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
26888
Каква е разликата между бюрек и баница?

В България са широко разпространени както и баницата, така и бюрекът. Както едното, така и другото са познати като традиционни ястия на всеки българин и почти няма човек, който да не е опитвал и двете.

Като вид и начин на приготвяне бюрекът и баницата много си приличат. Могат лесно да бъдат намерени във почти всяка пекарна, баничарница, а също така и в големите вериги магазини, където видовете баница и бюрек са много.

Разликата е, че бюрекът е традиционно турско ястие, като бюрекът може да бъде приготвен от точени кори или така наречените "къпани" кори, като най-често плънката е сирене.

Баницата от друга страна е традиционно българско ястие и тя се приготвя от точени кори. Другото различно нещо между двете ястия, е че при баницата плънката е много разнообразна и различна. Българите използват както млечни продукти, така и зеленчуци, ориз и много други.

В България по различни поводи се приготвят и двата вида ястия, като бюрекът е по-познат и приготвян сред мюсюлманското население в България и се поднася на трапезата при много празници, това от своя страна не пречи на християните да се наслаждават на бюрека и също го приготвят.

Баницата се приготвя, както от христианските домакинства, така и от мюсюлманските и радва всички на трапезата. Всеки празник задължително изисква приготвянето на баница и не минава без нея.

Рецепти както за бюрек, така и за баница можете да намерите в сайта ни, като моля да не забравяте да споделяте резултата с нас. Препоръчваме ви да си приготвите задължително традиционната вита баница, любимата сладка баница, защо не и баница със спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
25.09.2019 00:50
Плънките за бюрек също могат да бъдат разнообразни, а не само да са от сирене..
1
0