Защо питката не става на конци?
Zbog čega pogača ne bude sa nitima?
Gotvach.bg»Съвети»Защо питката не става на конци?

Защо питката не става на конци?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
87311k

При приготвянето на питки и козунаци се смята, че те са истински сполучливи и добри, ако след разчупване вътрешността им се отделя на така наречените конци.

За някои домакини е трудно да постигнат този резултат и вероятно се чудят къде ли грешат.

Ето някои съвети как може да направите питка на конци.

1. Продължително месене

На първо място, слагаме този процес, защото има ключово значение за всяка сполучлива питка или каквото и да е тестено изделие. Чрез месенето се активира глутенът в тестото и създава т.нар. глутенови връзки. Колкото по-продължително е, толкова по-еластично и гладко тесто ще получим.

За образуването на конци вкарвайте мазнината, за предпочитане краве масло, по време на месенето. Може да разстилате, да мажете с масло и после да сгъвате, като повтаряте това няколко пъти на интервали с почивки. Почивките за тестото са нужни, за да се отпуска и бъде по-лесно за манипулация.

По този начин се получават пластове, които впоследствие допринасят за образуването на конци на питката.

При питки и козунаци, които съдържат повече захар, яйца и мазнина, е добре тестото да втаса два пъти, като процесът със сгъването се повтори.

2. Оформяне

При придаването на форма на нашето тесто за питка се крие другата тайна за така желаният ефект. Какъвто и избор да направите за естетичния и красив вид на тестеното изделие, задължително усуквайте фитилчета, сплитайте или полагайте пластове отново, мажейки с масло. Тогава се образуват истинските конци, които в комбинация с ясно изразените глутенови връзки от месенето и втасването ще ни доведат със сигурност до желания резултат.

Важно е и самото тесто да не е прекалено твърдо, а да добие своята еластичност единствено от месенето, а не от прекомерното добавяне на брашно, което слагаме, за да предотвратим лепненето в началото.

3. Точност на рецептата в продукти

Доброто съотношение на продуктите в самата рецепта и количествата им, както и времената на различните процеси на изготвяне и втасване, трябва да се спазват и са гаранция за сполучлива питка на конци. Затова избирайте винаги изпитани рецепти.

4. Температурата на продуктите

Друга гаранция за сполука в това начинание е да си осигурим всички продукти, нужни ни за питката, да бъдат с еднаква температура.

Вече разбрахме как да направим, така че да приготвим сполучлива питка на конци и че това е комплексен процес.

От това можем да си отговорим на въпроса защо досега не ни се е получавало и как оттук нататък да се радваме на вкусна и пухкава питка, която при разчупване ще се отделя на копринени конци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати