Колко време се аерира ракията?

Колко време се аерира ракията?

Всеки любител на добрите алкохолни напитки трябва да знае, че за получаването на качествена ракия се изисква аериране. Процесът аериране касае периодът на ферментация на джибрите и не засяга готовия продукт.

Аерирането на ракията е изключително необходимо, за да бъде стимулирано размножаването на дрождите от род Saccharomyces cerevisiae. Дрождите са главните участници във ферментационния процес и позволяват алкохолната ферментация да протече правилно и без наличието на вредни деривати.

Тъй като дрождите са аеробни микроорганизми, те трябва да живеят в кислородна среда. За да бъде осигурен този така важен за микроорганизмите кислород, е необходимо плодовата каша да бъде разбърквана минимум един път дневно в продължение на три седмици.

Така се осигурява правилното протичане на алкохолната ферментация. Особено когато настъпи периодът на активна ферментация, която продължава около 14 дни, добрият производител трябва да се постарае да разбърква плодовата смес дори два пъти дневно, за да си осигури качествен продукт.

Ако процесът на аериране на ракията не бъде спазен по правилния начин, ще се получи продукт с високо съдържание на оцетна киселина, алдехиди и други съединения, което е твърде неблагоприятно за вкусовите качества на готовата ракия.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати