Как да направим Гхи?

Как да направим Гхи?

Гхи е продукт, познат от хилядолетия в аюрведичната традиция. Освен в Индия пречистено масло е било използвано и в Пакистан, Иран и Тайланд, а днес е все по-широко известно по цял свят.

Не случайно Гхи набира тази популярност - това е един ценен еликсир, който не само има чудесен вкус, но и неограничени приложения, безброй ползи за здравето и може би вечна трайност, без да се налага да бъде съхранявано в хладилник.

Представлява чиста мазнина, придобита от продължителното, бавно разтапяне при слаби температури на краве масло. При този процес водата, млечните протеини, ензими и микроорганизми се отделят. Трябва да отбележим обаче, че автентичното Гхи се е приготвяло от биволско-, но поради това, че е по-трудно за намиране, успешно се замества от кравето масло.

Макар да звучи много екзотично и едва ли не трудно достъпно, всъщност да се сдобием с този уникален продукт е най-лесното нещо на света.

Условието е единствено да купим качествено масло от животни, хранени с натурални храни и фуражи, без добавени хормони на растежа, патогени и антибиотици.

За 1-1.5 кг масло ще имате нужда от голяма тенджера с дебело дъно, стъклен буркан или керамичен съд с вместимост около 1.2 л, който да може да се затваря херметически, и фина цедка или марля, с която да прецедите перфектно готовото Гхи.

Ето и как да си приготвите Гхи у дома:

Сложете маслото да се разтапя на слаб огън, впоследствие може да увеличите до умерен.

След 15-20 минути ще забележите, че на повърхността се образува пяна, която трябва да отберете отгоре с решетъчна лъжица. В зависимост от маслото, което използвате, е възможно тази пяна да продължи да излиза още 2-3 пъти, понякога и повече, вие трябва да следите и да я отстраняване непрестанно.

Лека полека течността ще започне да се избистря, водата ще се изпари и само на дъното ще забележите утаените протеини.

Процесът се завършва, когато маслото заухае на ядки и мляко и придобие светло кехлибарен цвят. Изминалото време е около 1 час. Тогава дръпнете от огъня, изчакайте няколко минути температурата да спадне, за да не спука съда, в който ще налеем гхито.

Прецедете през фината цедка директно в буркана, който сте се подсигурили предварително, че е идеално чист и сух. При прецеждането се отстраняват и последните остатъци от примеси и млечните протеини, придобили вид на бели балончета по дъното.

Затворете съда, когато пречистеното масло напълно изстине, и дръжте далеч от пряка слънчева светлина.

Теоретично Гхи няма срок на годност и споменахме, че може да се съхранява за неопределен период от време.

Освен безкрайните възможности за приложение в кухнята - за пържене, печене, мазане върху хлебче, съчетаване в сосове, сладкиши и кремове Гхи намира приложения и в козметиката, както и за изготвяне на програми за детоксикация и подсилване на имунитета.

Има силно антибактериално и овлажняващо действие, ускорява метаболизма и е подходящо за диети, изчиства тъканите от шлаките и помага на клетките ни да се хранят пълноценно.

Безкрайни са ползите от Гхи и е хубаво да уважим своето тяло и организъм, като дарим здраве и внимание за себе си и цялото семейството.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати