gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим розмарин?

Как да изсушим розмарин?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
77314k
Как да изсушим розмарин?

Ароматен и пълен с вкус и характер, розмаринът е една от най-популярните и използвани подправки в кулинарния свят. За овкусяване на печени меса - агнешко, свинско, пилешко, риба и дори морски дарове и зеленчуци - той дарява невероятно ухание и очарование на множество ястия.

Добавя се и във варива и яхнии, както и за ароматизиране на масло и зехтин. Чаят от розмарин пък е много полезен, заради свойството му да подобрява кръвообращението, успокоява и действа благотворно на настроението.

Качествата на тази билка пък в козметиката са безспорно признати и много хора се възползват от тях, за да приготвят в домашни условия парна баня с розмарин за лице и тяло и ефектни маски за коса с оживителен ефект.

По тези причини безценният розмарин е достъпна билка, която присъства във всеки дом.

За разлика от много други подправки розмаринът губи незначително малко от аромата си след изсушаване. Това го прави много подходящ за съхранение и за по-дълго време, като винаги можем да имаме под ръка ароматна клонка, която да овкуси различни наши любими ястия.

Клонката розмарин служи и за декорация и дъхава украса на гозбите, в които е използвана.

Ето как да изсушите розмарин в домашни условия:

1. С ножица срежете клонки с еднаква дължина и по възможност прави, а не с извивки. Най-добрият момент да сторите това е в късна сутрин, когато слънцето е изсушило нощната роса. Твоят храст или розмарин в саксия ще порасне много бързо на местата, където е отрязан.

2. Завържете в основата дръжките, там, където са срязани клонките, като си направите едно или няколко снопчета в зависимост от количеството, което се готвите да сушите.

- събирайте на сноп по 8 клончета;

- използвайте поне 40 см връв, с която в единия край връзвате клонката, а с другия да може да окачите на подходящо място;

- може да използвате ластик, с който да стегнете снопчето и за него да закачите връв за окачане впоследствие;

3. Окачете снопчетата с розмарин да се сушат на хладно и сухо място с добра проветривост.

Препоръчително е да не се оставят на открито, за да се предпазват от неблагоприятни атмосферни условия като влага и пряка слънчева светлина, а и да не се губи от аромата.

Ако покриете клонките с хартиени пликове от амбалажна хартия (бежово кафява, без мастило или пластифицирана), пък ще предотвратите не само досега със светлина, която би убила цвета на подправката, а и ще предпази от полепване на прахови частици. Изберете ли този начин, задължително пробийте дупчици в пликовете, за да не се спарват клонките и да има проветривост.

4. Размествайте и завъртайте стръкчетата и целите снопове всеки ден или през ден, за да се сушат равномерно.

Ще познаете кога розмаринът е добре изсушен - когато дръжките и листенцата станат чупливи при огъване. Този естествен процес на сушене трае около 2 седмици.

Може да опитате и друг начин. Той се състои в опъване на фина мрежа върху дървени трупчета или блокчета от друг материал. Целта е да не е плътно върху земята, за да циркулира въздухът свободно отдолу, докато трае сушенето. Тук също трябва да държите розмарина далеч от влага и пряка силна слънчева светлина.

5. Ако нямате търпение да изчакате естествения процес на сушенена розмарина, използвайте уред за дехидратация на хранителни продукти, като го настроите на 35 градуса.

Във обикновена фурна също може да изсушите билката. За целта измийте клонките, отцедете и подсушете. Нарежете ги на по-малки снопчета и подредете на разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене. Сушете на минимална температура от 2 до 4 часа. След втория час постоянно наглеждайте и пробвайте дали влагата се е изпарила и клонките се чупят при огъване.

6. Готовата изсушена подправка розмарин сложете в хартиен плик и отделете листенцата от дръжките. Прехвърлете в добре затворен херметически съд и съхранявайте на сухо, хладно и сенчесто място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати