Как се декантира вино?
Kako se dekantira vino?
gotvach.bg»Съвети»Как се декантира вино?

Как се декантира вино?

Rayna_xcxRayna_xcx
Иноватор
26898
Как се декантира вино?

Любителите на виното знаят, че понякога някои от вината стават по-добри, ако се оставят малко да подишат. Много хора пък са чували, че каквото и вино да пият, то трябва да се остави да диша малко след като им го налеят.

Всъщност процесът на "дишане" или иначе казано - декантиране, не е задължителна част от сервирането на всяка бутилка вино. Прави се най-често, ако виното има така наречен букетен вкус и искаме да разкрием потенциала му, а също така и неволно, ако е попаднало парче от корка в течността.

Самият процес на декантиране на виното реално е дефиниция за момента, когато виното е изложено на кислород.

Кои вина трябва да се декантират?

Бутилките с вино, които са на повече от три години и нагоре - докъм десет от деня на производство, се декантират с цел да се отвори пъстрият букет на вкусове в тях. Вината, произведени преди или повече от десетилетие, трябва да бъдат декантирани по бавния начин, защото при тях има разни подробности.

Декантирането на вина от първия тип се прави лесно. Наливат се в гарафа и се оставят за малко, а също така и сипването на виното в чаша с по-голям диаметър върши чудесна работа, защото тя ще му помогне да получи достатъчно кислород, за да се декантира нормално.

При втория тип вина декантирането става по следния начин - ако бутилката се е съхранявала в хоризонтално състояние, тя трябва да се остави права, за да се премести утайката на дъното и да не попадне в чашата ни, след като го налеем.

В това състояние се оставя за около денонощие, а след това внимателно се премества в друг съд, като отново внимаваме за утайката и консумираме веднага.

Както става ясно и от двата случая, ако преместите виното от един съд в друг, вие ще го декантирате.

Употребявайте с удоволствие и мярка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати