Как се запазва босилек за зимата?

Как се запазва босилек за зимата?
Снимка: marcheva14

Босилекът е чудесна подправка, а ето как лесно можете да запазите босилек за зимата. Нужни са 10 минути и после цяла зима ще имате прясна подправка.

Един от начините да го съхраните, е като босилково масло. Нужните продукти са само пресни листа босилек и зехтин, смесени в подходящ съд. Първо се нарязват пресни листа, поставят се в буркан или кутия, която да може да се затваря плътно с капак. Налива се зехтин, така че да покрие изцяло билката. Ако остане непокрита част, листата бързо стават тъмни. След като се покрият със зехтин, се затваря с капачка плътно и можете да оставите в хладилника.

През зимата с този консервиран босилек може да овкусявате паста, месо, салати и за каквото се сетите. Така се запазва за дълго време.

Трябва да знаете, че подправки с меки листа като магданоз, копър, мента, босилек имат нежни стебла и листа. Другите подправки са с по твърди листа - това са розмарин, риган, мащерка.

Ето още лисни начини за съхраняване на босилек през зимата.

Набрани листа се почистват от сухи листенца и се заливат със студена вода да падне мръсотията. Отцеждат се добре, подсушете с кърпа или салфетка, да не са мокри. Не трябва да има по тях вода. Увива се подправката във влажна кухненска хартия, но да не е подгизнала, а влажна.

Поставя се в плик за сандвичи или в пластмасова кутия. Изкарва се въздухът и се затваря плътно. Съхранява се в хладилника. За жалост това съхраняване на бослек издържа само 1 седмица.

Друг начин да запазите билката, е босилек в буркан. Сложете подправката в буркан, пълни се с 1.4 студена вода. Стеблата на босилека трябва да са във водата, а липсата - над нея, и може да стърчат над ръба на буркана.

Ако има листа, които са потопени във водата, се излива малко, да е малко под листата. Покрива се с плик, без да се връзва. Съхранява се в хладилника.

По този начин може да съхраните босилек от 2 до 4 седмици. Водата се сменя периодично през 2-3 дни. Когато видите, че е мътна, се сменя. Потъмнели листа се изхвърлят, за да не се развалят и останалите.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати