Колко грама протеин трябва да приемаме дневно?

Колко грама протеин трябва да приемаме дневно?

Протеините са много важен източник на енергия за човешкото тяло. Те съставят около 20% от теглото на човек и изпълняват най-разнообразни функции. Протеините са изключително важни за спортистите и за всички онези, които искат да изваят красиво тяло. За да е здрав всеки човек, той трябва да приема определено количество протеини всеки ден.

Специалистите препоръчват всеки от нас да консумира между 50 и 55 г дневно. Добре е приемът да се раздели на няколко порции между 10 и 25 г, а не да се приемат на едно хранене. Най-богатите източници на протеини са яйцата и млякото, месото, сьомгата, риба тон, бобовите растения, карфиол, скариди, телешки черен дроб.

Приемът на достатъчно протеини дневно е полезно за храносмилането, а най-важното е, че чрез тях организмът си набавя необходимите хранителни вещества. Протеините са важни за не само за изграждането на силна мускулатура, но и за поддържанто ѝ. Така например, много добър начин да си набавите протеини е нискомаслената извара. Само в 200 г от нея се съдържат 25 грама протеини.

Дефицитът на протеини може да причини изтощение и отпадналост, а системният недостиг води до крайно изтощение, загуба на тегло, умора, слабост и чести инфекции.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати