Как се прави домашна луканка?

Как се прави домашна луканка?

В България през зимата се приготвя домашна луканка, защото е чудесно мезе за всички празници. През зимата много къщи са накичени с луканки, готови да украсят вкусно празничната трапеза.

У нас най-известна е Карловската луканка и Панагюрската луканка. Можете да я приготвите и в домашни условия.

Нужните продукти за домашна луканка

Нужни са свинско месо 5 кг, говеждо месо 3 кг, сланина, смляна на едро, или нарязана на малки кубчета 2 кг, дебели черва за пълнене 3 кг.

За приготвяне на Панагюрска луканка е нужно само телешко месо 3 кг и сланина 1 кг.

Подправките се важна част за вкуса на луканката. Пригответе си черен пипер 11 с.л. смлян на едро, кимион 6 с.л.,чубрица 11 с.л., сол 11 с.л., захар 11 с.л.

Приготвяне на луканката: Ако ползвате телешко месо, първо се почиства от ципи и жили и се нарязва на парчета. Същото е и ако се приготвя със свинско и говеждо. Нарязаното месо се сипва в голяма тава тип корито. Смесва се с едро смляна сланина, добавят се подправките, сол, захар, черен пипер, кимион, чубрица и с ръце се разбъркват добре да полепнат подправките по месото.

Важно е да се спазва пропорцията, че на 1 кг месо се слагат по 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. чубрица и т н. Оставя се да престои 1 нощ, да попие в месото ароматът на подправките. На другия ден се пълнят дебелите телешки или свински черва, като краищата се завръзват с дебели конци.

Луканките се набождат с игла, да може да излезе въздухът, и се нареждат на прът да съхнат на сухо и проветриво място. Ако има мъгла, се прибират, да не овлажняват.

Съхнат за 20-30 дни, като през 2-3 дни се пресоват с точилка или стъклена бутилка, за да добият вид на луканка. Пресоват се, докато добият нужната дебелина. Когато са приготвени само от телешко и сланина, съхнат по-лесно.

Ако има прибавено и свинско месо, луканките съхнат по бавно.

Може да приготвите и малки луканки за бъдещите коледарчета.

Цяла зима ще имате вкусно мезе с домашно вино за здраве и берекет!

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати