Каква е разликата между извара и рикота?

Каква е разликата между извара и рикота?

Често в множество рецепти за паста, сладкиши, торти и кремове срещаме като съставка рикотата - италианско влажно сирене в гранулиран вид. Поради аспекта, изработката и текстурата й, сходни с нашата извара, у много от нас възниква въпросът дали всъщност не са едно и също нещо и ако не, кои са разликите между рикота и извара.

Разбира се, разлики има, и макар да не са много съществени, те могат да ви помогнат, за да прецените в кои рецепти да използвате рикота и в кои да замените спокойно с извара, без да се притеснявате, че ще нарушите вкуса на ястието или десерта.

На първо място е важно да знаем, че и двете са вторичен продукт от изработката на сирене. При италанската рикота суроватката от неговото преработване се кипва повторно, за да се извлекат всички остатъци от белтъчините на сиренето, като се пресичат обикновено с някаква киселина - от там се получават и характерните гранули.

Тя е вторичният продукт от преработката на познатите ни италиански сирена - пармезан, проволоне, моцарела и е по-мека, деликатна, сладникава и свежа. Освен това е по- фина и до някаква степен кремообразна. Това я прави по-подходяща за леки и десерти и ястия.

Изварата се добива от нашето бяло саламурено сирене или кашкавал. Суроватката се пресича с киселина и образуваните на повърхността парцалчета се отбират. Тя е с по-кисел привкус и не толкова фина и затова понякога не е удачно да заменяме с рикота в рецепти, в които се изисква нежност, лекота и свежест.

Интересно е да знаем, че рикотата е по-диетична от изварата, защото при двойната термична обработка повечето мазнини са извлечени и са останали белтъчините.

Благодарение на това тя не е тежка, но пък много хранителна. И двата продукта са чудесни, подходящи за безброй вкусни изкушения.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати