Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим мляко от спелта?

Как да си направим мляко от спелта?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
87316k
Как да си направим мляко от спелта?
Снимка: Yordanka Kovacheva

Растителните млека се превърнаха в чудесна алтернатива на тези от животински произход заради тяхното високо съдържание на полезни за организма вещества (минерали, фибри, антиоксиданти, протеини и въглехидрати) и отсъствието на лактоза.

Едно от най-интересните и качествени такива млека е млякото от спелта. То набира все по-голяма популярност напоследък.

Въпреки че е под наименованието мляко, то не е в истинския смисъл точно такова и може би по-подходящо би било да се именува напитка от спелта, но с него без проблем можем да заместваме животинския продукт в своите рецепти, както и да го пием самостоятелно.

Мляко от спелта се приготвя лесно в домашни условия, а ето и нужните ви продукти и начин да се сдобиете с тази прекрасна напитка:

Продукти: вода-1 л, спелта-60-100 г цели или филирани зърна, сол-1 щипка;

аромати по желание- ванилия, канела, плодови сиропи;

подсладители по желание - стевия, сироп от агаве, мед и др.

Приготвяне:

Първи начин: Водата се загрява и в нея се слага спелтата и солта. Смила се всичко в блендер, след което се изчакват 5-10 минути и напитката се прецежда. По желание се ароматизира и подслажда с някои от изброените по-горе продукти.

Втори начин: Спелтата се накисва в студена вода за 6 часа до една нощ. Заедно с водата и солта се смила, престоява 10 минути и се прецежда.

Получената течност се кипва на котлона, оставя се да изстине и прибира в хладилник.

Млякото от спелта се съхранява на хладно до 4 дни.

Преди да се консумира, е препоръчително да престои поне 2 часа - така се подобрява неговият вкус. Ако въпреки това вкусът му ви се вижда странен, винаги може да сложите аромати по ваш избор.

Останалите в цедката частици от зърнената култура не се изхвърлят. Те могат да се използват за направата на веган кюфтенца или веган бургери, здравословни палачинки или бисквити.

Млякото от спелта е подходящо за хора на въглехидратна диета, спортуващи и такива, които имат непоносимост към лактоза.

Поради това че напитката е добита от зърнената култура спелта, тя съдържа глутен и това я прави неподходяща за хора, страдащи от целиакия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати