Gotvach.bg»Съвети»Колко време се пече пуйка?

Колко време се пече пуйка?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823301
Колко време се пече пуйка?

От няколко години насам традицията повелява за Коледа да се приготви пуйка. Във все повече български домове обичайните свински пържоли са изместени от пълнена пуйка.

Ако сте от домакините, решили да посрещнат гостите си с пуешко, то ето ви някои прости правила, които трябва да следвате, за да оберете овациите на празника.

1. Ако пуйката е замразена, трябва да изчакате тя да се размрази много добре. За 5-6 килограмова пуйка са нужни поне 24 часа в хладилника;

2. Задължително е да поливате пуйката със соковете, които се отделят от нея по време на печене. Така се получава златиста и хрупкава коричка.

3. Изберете пуйка, която ще се побере във вашата фурна. Предвидете големината ѝ, за да няма изненада, когато стане време за печене на пуйката;

4. Най-важно, за да стане вкусна и сочна пуйката е печенето. Птицата трябва да се пече на слаб огън. В зависимост от големината ѝ се определя времето за готвене.

- Пуйка между 3 и 5 кг се пече около 3 часа и 30 минути, ако е с плънка, и около 3 часа, ако е без плънка;

- Пуйка между 5 и 7 кг се пече до 4 часа, ако е без плънка, и около 4 часа и половина, в случай че има плънка.

- Ако пък имате голяма фурна и решите да изпечете пуйка 8-10 кг, то задължително си предвидете поне 5 часа за печене на пуйка без плънка и около 6 часа за птица с плънка.

При всички случаи пуйката се пече под фолио за поне половината от времето.

Трябва да знаете още, че температурата при печене постепенно се увеличава след час и половина-два на 200 градуса, като последния половин час пуйката трябва да се пече на 220 градуса.

Сега вече като знаете как да изпечете пуйка, време е да запретнете ръкави и да си приготвите една страхотна печена пуйка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати