Как лесно да махнем излишната сол от ястието

Как лесно да махнем излишната сол от ястието

Солта е основната подправка на всяко наше ястие. Тази толкова обикновена подправка е обвинявана в какви ли не грехове, но без нея не можем да минем на масата. Може да пропуснете да добавите други подправки (пипер или чубрица), но ако забравите солта, гозбата просто няма да се получи.

Понякога обаче се случва да осолим ястието малко повече, а тази грешка е трудна за поправяне. Няма как да извадим от нашата гозба вече сложената сол, но с помощта на няколко изпитани трика, можем да си помогнем да поправите тази кулинарна грешка.

Ако сте прекалили със солта в супата или бульона, може да поправите грешката си, като добавите в него нарязани картофи, зеленчуци или фиде. Ако не е допустимо да се добавя повече от зеленчуците, добавете разбит на пяна белтък. Той ще абсорбира голяма част от солта. Обърнете внимание, че е важно веднага да го извадите с решетъчна лъжица.

Друг трик е да заложите на ориза в борбата в пресолената манджа. Добре измит, той се поставя в платнена торбичка и се потапя в ястието. Когато оризът се свари, ще поеме солта и след това торбичката трябва да се извади от тенджерата.

Ако сте прекалили със солта в салатата, просто добавете още нарязани зеленчуци, които веднага ще поемат излишната сол.

Ако сте пресолили при овкусяването на кайма, просто добавете в нея настъргани сурови картофи или сварен ориз.

Не се опитвайте да оправите ястието с добавянето на още вода. Рискувате да развалите вкуса му.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати