Как се обезкостяват пилешки бутчета?

Как се обезкостяват пилешки бутчета?
Снимка: gotvach.bg

Има два варианта да се обезкости пилешко бутче.

Първият е като се започнете обезкостяването отгоре-надолу. Чрез него се получава чиста пилешка пържола от бут, която освен за скара е идеална и за рула или вид киевски котлет от бут.

Действате с ножа от лопатковидна кост чрез подрязването ѝ над горната става и пречупването ѝ от ставата. След това лесно освобождаваме месото, като прорязваме мускула на горното бутче около кокала до средната.

После подрязваме месото около средната става, пробождаме и прорязваме мускула покрай кокала от вътрешната страна на долното бутче. Накрая отново прорязваме околовръст в края на кокала, за да освободим сухожилията.

За втория начин за обезкостяване на пилешки бутчета в долният край на бутчето точно над кокалчето подрязваме пръстеновидно околовръст, за да пресечем многото сухожилия, които са концентрирани именно там.

След това (обясняваме обезкостяването на цяло бутче, с долна и горна част) поставяте пилешкото бутче с външната му страна в дланта на лявата си ръка, вътрешната му страна гледа към вас.

С върха на острия нож промушвате като с игла от долния край вътрешно, плъзгайки по кокала до средната става, след което с натиск нагоре просто прорязвате месото.

Така се отваря и вижда кокалът. Обръщате цялото бутче надолу и като го държите за кръглата долна част на кокала като за дръжка, с върха на ножа внимателно забелваме месото покрай кокала, като внимателно заобикаляме онова остро като игла кокалче, и то остава към по-големия.

С обезкостено пилешко месо освен крехки пържолки, винаги можете да си спретнете и вкусна пилешка супа или пилешка яхния.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати