gotvach.bg»Съвети»Как се прави овче сирене?

Как се прави овче сирене?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75203k
Как се прави овче сирене?

Овчето мляко е по-богато на мазнини, белтъчини и калций от кравето. То е любим продукт на нашата трапеза, но и изключително популярно в други страни като Гърция, Италия, Средна Азия и страните от Близкия Изток.

По химичен състав овчето мляко е изключително богато и хранително. В него има много мазнини, калций, белтъчини, кобалт и фосфор. Изобилстват също витамините от В-комплекса. Овчето мляко се усвоява много добре от организма, което го прави подходящо и за малки деца. То съдържа големи количества витамин А и D.

Според мнозина овчето мляко е най-препоръчително за производството на сирене, тъй като то е по-плътно и концентрирано от останалите млека.

Как се прави домашно овче сирене?

Необходими са ви 5 литра овче прясно мляко, 20 капки мая за сирене, 300 г сол и 2 литра вода.

Първата стъпка към нашето домашно сирене е да прецедим овчето прясно мляко през гъста цедка. Загряваме на котлона млякото до 70-80 градуса, като внимаваме да не го сварим. Щом достигне тези градуси, го отместване настрани да се охлади до телесна температура (33-36 градуса).

Разтваряме маята в малко хладка вода и я сипваме към прясното мляко.

Оставяме сместа за домашното овче сирене на топло за около един час. След като мине това време, мляко вече е придобило консистенция, подобна на желе.

Може да проверим дали е напълно готово, като потопим обратната страна на пръста си и ако по него не полепва мляко, преминава е към следващата стъпка.

Време е да отделим суроватката. Най-лесно това става, като прецедим сместа с тензух или марля. Оставяме нашето овче сирене в цедилката от плат и го затискаме с тежест, за да се отцеди напълно (голям камък би свършил идеална работа).

След около 6 часа го изваждаме и преместваме в съд със солен разтвор (2 л вода/300 г сол).

Нашето домашно приготвено овче сирене е напълно готово след около 30 дена отлежаване с саламурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати