Как се почистват патладжани?

Как се почистват патладжани?

Една от характеристиките на патладжана е неговият почти неутрален вкус и пухкава и месеста вътрешност, което позволява този зеленчук да се комбинира и смесва прекрасно в безброй много ястия с различни вкусове.

Патладжанът позволява да бъде приготвен под различни форми и е чудесен както пържен, така и печен, на скара или пълнен с разнообразни плънки.

В зависимост от изпълняваната рецепта той следва да бъде подготвен и нарязан по специфичният указан начин.

При всички положения обаче при почистване на патладжана се прилага една техника, която отстранява нежелания горчив привкус на зеленчука, за да можем да му се насладим максимално в нашите гозби.

Ако искаме да изпържим или печем на скара патладжан, най-удачно е да го нарежем напречно на кръгчета или надлъжно на ленти. За целта първо премахваме дръжката и прикрепящата я част във върха, отрязваме и парченце от основата.

Кората на патладжана е годна за консумация и освен ако рецептата не ви го изисква изрично, не е нужно да белите патладжана. След термична обработка тя омеква и се слива с месестата част. Единствено ако зеленчуците са по-стари и много големи, е възможно да остане по-твърда, но в такъв случай може и да се обели с подходяща белачка за зеленчуци.

Следва нарязаните парченца да се посолят добре от всяка страна и да се оставят за 20-30 минути. Измиват се от отделеният горчив сок и се подсушават. Когато искаме да пържим, хубаво е да оваляме в брашно, за да предотвратим излишно напояване с мазнина.

Ако правим печен патладжан на фурна е достатъчно само да разполовим надлъжно измития зеленчук (краищата се режат или не, според рецептата) и в месцето да направим няколко прореза. Отново натриваме със сол и изчакваме горчилката да се отдели, след което старателно измиваме.

При подготовка за пълнени патладжани, при които се изисква печене заедно с плънката, трябва да издълбаем част от вътрешността, след като разполовим. Това става с помощта на лъжица или малък нож. Натриваме със сол отново и след отделяне на тъмния сок измиваме и подсушаваме. Издълбаната месеста част също преминаваме през тази процедура, ако тя ще бъде включена в плънката.

Освен с директно посоляване на месестата част на патладжана можем да го изчистим от горчилката и като потопим в осолена вода. Понякога към нея се добавя и прясно мляко. При този метод отново са достатъчни около 30 минути престой и следва задължително измиване и подсушаване.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати