Как се прави пастърма?

Как се прави пастърма?

Пастърмата е изсушено сухо месо, а рецептата е от ориенталски произход. Пастърмата може да бъде, както от свинско, така и от телешко, пилешко или пуешко месо. За да имате добър резултат, месото трябва да е качествено и чисто. Без много ципи и мазни участъци. То може да бъде консумирано топло и студено, според предпочитанията на консумиращия човек.

Как се прави пастърма?

Като начало, се избира парче месо за пастърма. Измива се добре, почиства и подсушава. Готовото месо се поставя в съд, посипан с морска сол, а след това посипваме и върху него сол. Трябва да е много добре покрито и да не се вижда. Поставя се в хладилника така за 48 часа. След изтичане на посоченото време се изважда, измива се и се поставя в съд с чиста вода. Отново оставяме в хладилника, но този път за 24 часа.

Месото се вади след един, цял ден и се подсушава. В единия край се прави разрез, за да може да се закачи на прохладно, сенчесто място. Овалва се в подправки за пастърма, като чубрица, червен пипер, чесън на прах или каквото предпочитате. Поставя се куката в месото, закача се и се оставя да съхне за една седмица.

Ако нямате възможност да го оставите навън, то има и друг начин - в хладилника. Там трябва да го поставите на решетка, така че да не допира нищо, за да може да съхне добре.

Периодично всеки ден се обръща, за да е качествен процесът. Между двата метода за правене на пастърма, разликата е само във времето. Навън пастърмата съхне за седмица, а в хладилника - за две седмици.

Готовата пастърма се реже на тънки, прозиращи парчета, съчетана с чаша качествено, червено вино! Получава се едно невероятно мезе за вино, наздраве!

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
27.01.2020 18:41
хубава рецепта. Но пастърърмата в БГ се е правила предимно с овче месо.
0
0