Как се коли прасе?

Как се коли прасе?

Коленето на прасе покрай зимните празници е стара българска традиция. От най-стари времена този български ритуал събира цялото семейство в къщата и всеки помага – кой с каквото може. В различните краища на България колят прасето по различни начини, а вече навлиза все повече и повече методът с отстрелването на прасето.

За да се заколи прасето, трябва да се намери на гушата му т.нар. обица брадавица. Точно в нея трябва да се забие ножът. Този, който коли трябва да е много внимателен, защото за едно голямо прасе трябва да има поне 4 човека, които да държат краката му, тъй като то много рита. Ножът, използван за клането, трябва да е остър и дълъг, защото в противен случай може само да се нарани, без да се умъртви и процесът да продължи по-дълго.

По форуми хора твърдят, че ножът трябва да се забие точно където свършва черепа и започва гръбнакът. Така прасето не оказва никакво съпротивление и умира на момента, без да се вкарват хормони в месото. За да се заколи по този начин обаче, трябва да се знае точно къде да се забива ножа, а и не всеки улучва. Някои мъже удрят прасето с чук по главата, но това не е препоръчително.

В наши дни се смята, че най-хуманният начин е да се застреля прасето. Майстори споделят, че прасето трябва да се застреля два пръста над очите, защото там се намира специфичен център, който блокира отделянето на стресови хормони в месото.

Ако сте решили да колите прасе и нямате опит в коленето на прасе, е добре да повикате свой роднина или приятел, който е запознат с процеса и може да ви окаже помощ. В противен случай рискувате да получите сериозни травми.

Имайте в предвид, че съществуват европейски наредби, които забраняват клането в домашния двор. Регламентирано е, че собствениците трябва да откарат прасето си в лицензирана кланица и там животното се зашеметява с ток. Месото задължително трябва да бъде изследвано за трихинелоза.

Статията има само информационен характер, екипът ни не препоръчва сами да се опитвате да колите прасе.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати