gotvach.bg»Съвети»Как се коли прасе?

Как се коли прасе?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Дарт Вейдър
243191
Как се коли прасе?

Коленето на прасе покрай зимните празници е стара българска традиция. От най-стари времена този български ритуал събира цялото семейство в къщата и всеки помага – кой с каквото може. В различните краища на България колят прасето по различни начини, а вече навлиза все повече и повече методът с отстрелването на прасето.

За да се заколи прасето, трябва да се намери на гушата му т.нар. обица брадавица. Точно в нея трябва да се забие ножът. Този, който коли трябва да е много внимателен, защото за едно голямо прасе трябва да има поне 4 човека, които да държат краката му, тъй като то много рита. Ножът, използван за клането, трябва да е остър и дълъг, защото в противен случай може само да се нарани, без да се умъртви и процесът да продължи по-дълго.

По форуми хора твърдят, че ножът трябва да се забие точно където свършва черепа и започва гръбнакът. Така прасето не оказва никакво съпротивление и умира на момента, без да се вкарват хормони в месото. За да се заколи по този начин обаче, трябва да се знае точно къде да се забива ножа, а и не всеки улучва. Някои мъже удрят прасето с чук по главата, но това не е препоръчително.

В наши дни се смята, че най-хуманният начин е да се застреля прасето. Майстори споделят, че прасето трябва да се застреля два пръста над очите, защото там се намира специфичен център, който блокира отделянето на стресови хормони в месото.

Ако сте решили да колите прасе и нямате опит в коленето на прасе, е добре да повикате свой роднина или приятел, който е запознат с процеса и може да ви окаже помощ. В противен случай рискувате да получите сериозни травми.

Имайте в предвид, че съществуват европейски наредби, които забраняват клането в домашния двор. Регламентирано е, че собствениците трябва да откарат прасето си в лицензирана кланица и там животното се зашеметява с ток. Месото задължително трябва да бъде изследвано за трихинелоза.

Статията има само информационен характер, екипът ни не препоръчва сами да се опитвате да колите прасе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати