Каква е разлика между бъз и бъзак
Koja je razlika između zove i avdike?
gotvach.bg»Съвети»Каква е разлика между бъз и бъзак

Каква е разлика между бъз и бъзак

Каква е разлика между бъз и бъзак

Сигурно много от вас се чудят каква е разликата между бъз и бъзак. Нека заедно да разберем. Важно е да разграничаваме тези на пръв поглед сходни плодчета, защото може да се подведете и по близките им имена.

Ето и някои от основните разлики между бъз и бъзак.

Бъзакът не е препоръчителен като източник на храна. Бъзакът е растение под формата на храст и може да достигне до 2 метра височина, а бъзът може да достигне до 7-8 метра височина и е дърво.

Бъзакът цъфти през юли и август, а бъзът - през май и юни. Плодовете на бъзака са на дръжка, която е винаги изправена нагоре, а при бъза е точно обратно - плодовете висят надолу.

Бъзакът е растение, което може да издържи дълги години, тревисто е с пълзящо, силно разклонено коренище и изправено. Листата му са разположени едно срещу друго, а формата наподобява яйце. Цветчетата му са бели, рядко и розови отвън, имат неприятна и отблъскваща миризма. Плодовете приличат на ягоди, на цвят са от тъмнвиолетово до черно.

Бъзът бива наричан още тревист бъз, бъзе, бъзуняк и други. Бъзът е от семейство Мешковицови. Разпространява се като бурен по пусти места, покрай пътища и населени места. В България се намира почти навсякъде, почти до 2000 метра надморска височина.

Плодовете на растението са богати на антоцианови багрилни вещества, захари, органични киселини, гликозиди. В цветовете му се съдъдржат етерични масла.

В неузрелите плодове на бъза, както и в семената му се съдържат гликозиди, които се смятат за отровни. Затова, когато приготвяте рецепта с бъз, задължително премахнете неузрелите зеленкави плодчета.

В народната медицина се използват плодът и коренът, а в някои случаи - и цветът от бъз. Бъзът има диуретично, антимикробно и потогонно действие.

Сокът от бъз се използва при липса на апетит, анемия и отпадналост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати