Защо воденичките са жилави?

Защо воденичките са жилави?
Снимка: gotvach.bg

Воденичките са орган, който притежават всички птици, както и някои рептили и риби. Те представляват фиброзен мускул, който извършва функцията да смила приетата храна по механичен начин.

Формата на воденичките наподобява торбичка, в която се обработва храната на животното, а при птиците освен това се намират и камъчета - те спомагат за процеса на смилане.

Заедно с дроб, сърце и други дреболии, те спадат към карантиите и от тях се приготвят вкусни супи, апетитни ястия и мезета.

Поради факта, че представляват един мускул, пилешките воденички са твърди и жилави, затова изискват специфична термична обработка, която обикновено продължава по-дълго от необходимата при обикновено месо.

Преди да се подходи към такава кулинарна обработка, воденичките задължително се почистват перфектно, освен ако вече не сме ги закупили почистени.

Сцепват се надлъжно през средата и се изпразват от остатъците от храна и камъчета. Вътрешната ципичка, подобна на мек хрущял, се изстъргва с нож и хубаво се измива. Препоръчително е, преди да се пристъпи към кулинарната обработка, да се осолят и престоят няколко часа, до едно денонощие, а след това отново да се измият и подсушат.

В зависимост от това как искаме да сготвим воденичките, прилагаме различни кулинарни техники.

В супи и яхнии е важно да се има предвид, че те трябва да сварят за минимум 1 час или докато хубаво омекнат. При желание да си направим вкусно мезе с този вкусен продукт и искаме да го запържим в масълце, чесън, лук или задушим с вино, задължително ще трябва предварително да сварим воденичките, за да не останат твърди.

Ако дори и след сготвяне установите, че воденичките са жилави, причината е, че им трябва още време и ще се наложи да удължите кулинарната обработка, докато станат съвършено меки и не предоставят резистентност при сдъвкване.

В Gotvach.bg ще откриете много сполучливи рецепти с воденички.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати