С какво да гарнираме пържена риба?

С какво да гарнираме пържена риба?

Всеизвестно е колко е полезна консумацията на риба и рибни продукти, особено за подрастващите. В желанието си да внесем разнообразие в гарнитурата към пържена риба, се замисляме какво е подходящо за нея.

Първо, трябва да знаем кои видове риба са подходящи за пържене.

В резултат от моето проучване ще дам синтезирана информация за някои по-популярни риби. От сладководните за пържене са подходящи пъстърва, сьомга, бял амур, костур. От морските риби са подходящи морска пъстърва, морски костур, треска, акула, риба меч, херинга, сардина, сафрид, зарган, морски сом, хек /мерлуза/, мерлуза хоки.

Всички те се отличават с по-нежна съединителна тъкан и с крехка и мека мускулна тъкан.

Освен класическата гарнитура от пържени картофи или сварени картофи, поръсени с кипящо масло, дребно нарязан магданоз и резенчета лимон, много подходяща за риба е гарнитурата от грах, полят с масло, като грахът може да играе ролята на канапе, върху което да бъде разположена изпържената риба.

Много вкусна гарнитура са гъбите, приготвени задушени цели. Киселината на лимона може да бъде заменена с резенчета кисели краставички за радост на децата. Когато сезонът позволява, пресните зеленчукови салати от листни зеленчуци, домати, зеле и моркови, задушен зелен боб, печени чушки, са за предпочитане като добавка към пържената риба.

Приятно разнообразие ще внесе като гарнитура плочка сирене или твърдо сварено яйце, разрязано на половинки и няколко маслинки.

За пържена риба е подходяща и гарнитура от ориз, тестени гарнитури /дребна паста/, домашно приготвен гъст доматен сос или печени с краве масло домати.

Забавна е добавката от изпържени триъгълници от хляб, чиято кора е изрязана предварително. Те са подходящи и когато с пържената риба предлагаме сосове за риба за гарнитура. Сосовете ни помагат да постигнем разнообразие на външен вид, аромат и вкус за един и същ вид риба.

Много препоръчван за употреба при консумация на риба е основният сос Тартар. Той е категоризиран в кулинарията към групата на студените сосове. Към 400 грама майонеза се прибавят една кисела краставичка и половин глава лук, ситно нарязани или настъргани. Добавят се два сварени и намачкани жълтъка. Смесва се с половин връзка накълцан магданоз и сока от един лимон. Всичко се разбърква добре и се поръсва с млян черен пипер. Сервира се студен.

Друг подходящ сос за риба е сос Аншоа. Той спада към групата на топлите сосове и се приготвя от основен светъл рибен сос: 500 г рибен бульон, 50 г брашно; 25 г масло.

Запържва се брашното в разтопеното масло и с непрекъснато бъркане се налива половината бульон. След 10 минути се прибавя останалата част от бульона и ври още 20 минути, след което се прецежда. В готовия светъл сос се добавят 50 г масло, 2 бр. филета от аншоа и 2 бр. жълтъци. Сместа се разбива с пасатор и се сервира топло.

Проучванията доказват, че една порция риба, дори пържена, има по-малко калории и вредни мазнини, отколкото един бургер.

Винаги предпочитайте рибата пред сандвич и бургер.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати