С какво да гарнираме печена риба?

С какво да гарнираме печена риба?
Снимка: gotvach.bg

Консумацията на риба поне веднъж седмично се препоръчва и от лекари специалисти, и от диетолози, като богата на минерални соли и лесно смилаеми белтъчини храна.

За да внесем разнообразие в подходящите за печена риба гарнитури обаче, първо, добре е да изясним кои видове риба са подходящи за печене.

От сладководните подходящи за печена риба са пъстървата, сьомгата, шаранът, костурът, белият амур.

От морските риби подходящи за печене са морският костур, морският сом, зарганът, хекът и хоки /и двете са мерлузи/, морската пъстърва, сафридът, акулата, треската, рибата меч, херинга, сардина, скумрията, рибата тон.

Процесът печене обединява специфична кулинарна обработка, но когато говорим за риба, трябва да се знае, че за печене на фурна са подходящи всички гореизброени видове риба, но на скара не е най-добрият начин за готвене на хек и мерлуза хоки, за акулата, морския сом, заргана.

Можем да обобщим, че няма да сбъркате със сафрид, морска пъстърва, риба меч, треска и сладководния костур – те стават вкусно приготвени по всякакъв начин.

Към печената риба е много подходящо да се поднесат гъби, картофи и сварени яйца, нарязани на тънки кръгове; да се изпече, поръсена с магданоз, със стрито сирене и масло или с домати на кръгове; да се гарнира с бланширани зелен фасул, стъбла целина, праз лук и червена чушка.

Когато сезонът позволява, е най-добре да заложите на пресните зеленчуци, задушени моркови, репички, пюре от спанак, зелени салати.

Риба на фурна може да се изпече, залята с 40 г готварска сметана, смесена с 1 ч.л. брашно и 2-3 с.л. вода за една порция.

На фурна рибата може да се изпече в тава заедно със стръкове лук и обезкостени маслини; с накъсани броколи и грах; с броколи, сметана и бяло вино.

Добро попадение ще бъде комбинация от картофи, тиквички, моркови и патладжан, нарязани на шайби и поръсени с млян черен пипер.

Почитателите на млечните продукти ще предпочетат риба, залята със смес от чедър, моцарела, пармезан, малко горчица, галета и чесън.

Риба на скара може да се обогати, като се залее със счукани 4-5 скилидки чесън и 30 г смлени орехови ядки, разбити с 3-4 с.л. гореща вода за 1 порция. Тази смес е много подходяща за шаран.

Риба за скара може да се подготви един час преди печенето с марината, която не изхвърляте, а използвате за поливане на рибата при печенето.

Маринатата за риба се приготвя от сока на 1 лимон, 1 с.л. почистен и настърган джинджифил, ½ стрита суха червена чушка, 2 - 3 бр. настъргани скилидки чесън, 1 с.л. соев сос и по 1 ч.л. сусамово олио и захар.

Последното ми предложение ще разнообрази всякакъв вид рибно ястие, защото е предназначено специално за риба. Това е бадемов сос.

Приготвя се от 50-60 г филирани сурови бадеми, които се заливат с 250 мл вода и се пасират. Отделно се разбива 100 мл меко масло с 5 жълтъка, които се добавят последователно в маслото. Прибавя се бадемовата каша.

Подправя се всичко с 1 ч.л. захар, щипка сол и няколко капки лимонов сок. Сместа се кипва и веднага се оттегля от огъня. Използва се за консумация, сервиран както топъл, така и студен.

Преди да изпечете риба, я намажете с олио, в което сте разбъркали малко брашно и червен пипер – ще получите примамлива глазура след изпичане.

Добре подбраната гарнитура за печена риба е и добър мениджмънт на баланса във вкусовете.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати